2017. szeptember 12., kedd

Brüsszel-kalauz 1.: hét park, amit érdemes felkeresned

A bulizós, az elmerengős, a romantikus, a klasszikus, az egzotikus, az ambivalens és a falánk… Nem, nem embertípusokról van szó, hanem Brüsszel legjobb parkjairól!




Amint azt régebben írtam, Brüsszelnek sok csodálatos zöldterülete van. Még mindig nem sikerült az összest felfedeznem, de már most megvannak a kedvenceim. Minden hangulatra jut egy!

Parc du Cinquantenaire: ahol a haverjaiddal lóghatsz
A number one kedvenc a leírhatatlan-kimondhatatlan nevű Parc du Cinquantenaire (Jubelpark), amely az EU-s körzetben található. A Cinquantenaire-t a belgiumi függetlenség ötvenedik évfordulójára építették ki (innen kapta a nevét: az „ötvenedik évforduló parkja”), és a város legnagyobb mecsete mellett az Autoworldnek, a katonai múzeumnak és egy történelmi múzeumnak is helyet ad.


Bár ezek az épületek igencsak impozánsok, nem ezek adják a Cinquantenaire igazi értékét, hanem az a légkör, amely (elsősorban jó időben) jellemzi. Ez az egyik olyan park, ahova mindenki kijár, ha egyszerre akar chillelni és szociális életet élni: tele van piknikező emberekkel, kezdő vagy haladó kötéltáncosokkal, futókkal, jógázókkal, focimeccset játszókkal, társas táncolókkal, éjszaka pedig a fiatalok töltik meg mobilzenével és kiüresedő sörösüvegekkel. Quelle ambiance!


Parc de Woluwe: ahol teljesen kiszakadhatsz
A város egyik legnagyobb parkjába azért járok, hogy teljesen kikapcsoljak. Itt igazán könnyű zenbe lemenni: bár sokan kijönnek ide, a Woluwe olyan hatalmas, hogy találhatsz egy olyan pontot, ahol szinte teljesen egyedül lehetsz, és madárcsicsergés közepette olvashatod az aktuális könyvedet.


Tenboschpark: a zegzugos szerelmes
Ó, igen… tökéletes arra, hogy valakivel elbújj a bozótban. A Tenbosch különböző szintekből áll, a kis tavak és tisztások között pedig egy kis ösvény fut végig. Ez egész hely sokkal zegzugosabb, mint egy átlagos park, így könnyű elbújni – persze azért még innen is bevihetik az embert közszeméremsértésért.

Parc d’Egmont: Mr. Darcy erre járt
Ha egy kis „ékszeres dobozkára” vágysz, akkor a központban lévő Parc d’Egmontba érdemes betérned. A Parc d’Egmont-t egy kerítés veszi körül, amin kis szobrok állnak, innen még éjszaka is könnyű felismerni. Betérve a helyi Pán Péter emlékművet találod meg, valamint más fószer szobrait, olyan hangulatot kölcsönözve a falatnyi parknak[1], mintha Mr. Darcy-t látogatnád meg.

Pán Péter
Jardin du Pavilon Chinois: keleti kényelem (ha viszel párnát)
Ha éppen az Automiumhoz akarsz kilátogatni, érdemes útba ejteni a kissé már lepusztult, de még mindig lenyűgöző kínai kertet is, amely körülbelül húsz perc sétányira van Brüsszel méretesebb jelképétől. A kínai kertben egy, a bezárása előtt múzeumként funkcionáló, gazdagon kidolgozott kínai épület és egy csodálatos pavilon található. Az még inkább megfűszerezi a helyet, hogy a kertből egyenesen rálátni a királyi kertbe zárt japán toronyra, különleges hangulatot eredményezve.

Kína és Japán találkozása
Jardin Botanique: a múlt és a jövő egy helyen
A régi botanikus házban immár koncerteket és nem növényeket tartanak, azonban a környéke még így is gyönyörű. A kert szépen gondozott és tele van szobrokkal, a zöld tisztást pedig a (remélhetőleg) kék eget visszatükröző felhőkarcolószerű, modern, emeletes házak veszik körbe, így hirtelen nehéz eldönteni, hogy az ember a zöldes múltban vagy a kékes jövőben van-e...




Parc Leopold: „a tökéletes hasábburgonya falatozó”
Szintén az EU-negyed közelében található a jellegzetes keveréket alkotó Parc Leopold. Ennek az oldalában áll Brüsszel egyik legmenőbb múzeumja, a természettudományi „dinós” hely, egyik kis zugában a berlini fal egyik része, közepén pedig egy tó, körülötte szezonfüggően kicsi vagy már kifejlett vadkacsákkal. A park gyönyörű és az egyik nagy előnye, amely speciális ízét is adja, hogy öt perc sétára található Brüsszel (egyik) legjobb hasábburisától, a Maison Antoine-től (igen, arról az autóról beszélek), tehát, ha éppen természetre és finom sült krumplira vágysz, ez a te helyed.

EU, levendula és a berlini fal egy darabja




[1] Igen, ez szerintem is furcsán hangzik, de nem érdekel. Eszed, nem eszed, nem kapsz mást!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése